Moody's začne už tento mesiac znižovať ratingy európskych bánk

13.05.2012 Celý región

New York 13. mája (TASR) - Agentúra Moody's dokončuje revíziu ratingov viac ako 100 bánk z Európy a USA a už tento mesiac ich začne znižovať. Bankám v dôsledku toho vzrastú finančné náklady a budú nútené zredukovať objem poskytovaných úverov, čo môže ohroziť rast hospodárstva.

Moody's už vo februári oznámila, že v dôsledku dlhovej krízy začala prehodnocovať úverovú bonitu a finančnú silu 17 globálnych a 114 európskych bánk.

Zhoršenie ratingu hrozí okrem iných najväčšej francúzskej banke BNP Paribas aj najväčšej nemeckej Deutsche Bank či newyorskej Morgan Stanley, ktorým by Moody's mohla skresať rating na najnižšiu úroveň v ich histórii.

Podobné rozhodnutie už koncom minulého roka urobili zvyšné dve z trojice renomovaných ratingových agentúr: Standard & Poor’s a Fitch. Ak sa k nim pridá aj Moody's, zisky bánk ešte viac klesnú, tlak na zvýšenie ich marží stúpne a stratia prístup k financiám zo súkromných zdrojov, takže budú musieť predať časť aktív a obmedziť úvery.

"Rád by som povedal, že názory ratingových agentúr nezavážia, ale nanešťastie to tak nie je," konštatoval Philippe Bodereau, šéf európskej sekcie spoločnosti Pacific Investment Management. Dodal, že je to porážka pre banky, ktoré v ostatnom roku dosiahli veľký pokrok, zvýšili kapitálové rezervy a zabezpečili väčšiu transparentnosť svojich operácií.

Objem úverov v eurozóne pritom klesá aj napriek tomu, že Európska centrálna banka (ECB) napumpovala do finančných ústavov v menovej únii obrovskú likviditu, poskytla im lacné trojročné úvery za 1 bilión eur. Ekonomika eurozóny sa ale pravdepodobne v 1. štvrťroku 2012 prepadla do recesie, keďže dlhová kríza núti vlády šetriť.

Moody's 13. apríla oznámila, že začiatkom mája začne so znižovaním ratingov talianskych bánk, po ktorých prídu na rad finančné ústavy v ďalších európskych štátoch - Španielsku, Rakúsku, Švédsku, Nórsku, Británii, Nemecku a Švajčiarsku, v júni budú zase nasledovať investičné spoločnosti a banky v USA.

Švajčiarskym bankám UBS a Credit Suisse, španielskej Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) a americkej Morgan Stanley hrozí zhoršenie ratingu dlhodobých záväzkov až o tri stupne. A ďalším americkým bankám JPMorgan Chase a Goldman Sachs, ako aj britskej HSBC zase o dva stupne. A kapitolou samou o sebe sú podľa Moody's európske banky, ktoré majú vo svojom portfóliu veľa dlhopisov krajín eurozóny.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.
 

Vyberte región